Protokoll höjd och längd
Vi har nu gått igenom hur ett protokoll i bana ser ut. Nu är det dags att gå mer inpå bedömning och ifyllande av protokoll för höjd och längd.
Så här kan ett protokoll för längd ej elit se ut:
Börja med att titta igenom protokollet. Precis som på ett protokoll för banhoppning ska protokollhuvudet fyllas i först efter att man räknat ut placeringarna för varje kanin.
Som du ser saknas ett registreringsnummer. Se till att få detta, gärna innan klassen drar igång. En kanin som saknar reg.nr (registeringsnummer) äger ej rätt att starta med undantag för miniklassen. Får man inget reg.nr så ska kaninen strykas.
En kanin har nyreg som registreringsnummer. Det innebär att kaninen är registrerad men ännu ej fått sitt nummer.
Börja klassen
Det första du som domare ska göra är att bestämma ingångshöjden eller ingångslängden, dvs. den höjd/längd som kaninerna ska börja hoppa på.
Lägsta tillåtna ingångshöjd och kortaste tillåtna ingångslängd är:
Höjd ej elit 40 cm
Höjd elit 50 cm
Längd ej elit 80 cm
Längd elit 120 cm
Ingångshöjd /längd i ej elitklasserna ska alltid vara lägre/kortare än pinngräns. Samma ingångshöjd/längd gäller för samtliga startande kaniner i klassen. Vid Svenskt Mästerskap gäller andra ingångshöjder/längder
Efter att du bestämt ingångslängden är det dags att dra igång klassen. Som du säkert vet har kaninen tre försök på sig att klara varje längd.
När alla kaninerna fått försöka på ingångslängden är det dags att länga och de som klarat ingångslängden får tävla vidare. På den nya längden får de nu tre nya försök på sig att klara längden. Du bestämmer vilken nästa längd blir (ofta +20 cm, ibland +40 cm)
Rivning eller klarat?
Hur markeras ett klarat hopp respektive en rivning på protokollet? Efter att alla hoppat ingångslängden på 100 cm (1 m) så ser det ut såhär på protokollet:
Men vad betyder alla kryss, X och streck – ? Jo, det är såhär du som domare markerar ett klarat försök respektive en rivning. Varje kanin har tre försök på sig och du markerar om försöket var en rivning med ett X eller om kaninen klarade längden med ett – (streck).
Att du ser olika många kryss och streck beror på i vilket försök kaninen klarar längden. Kaniner som klarar i första försöket får ett – (streck) direkt, se Edward Cullen t.ex. i protokollet ovan. Endast ett streck betyder att han klarade längden i första försöket, precis som Nelly och Dangerous 99 Luftballons.
Såhär kan det också se ut på protokollet och med det menas:
Klassen fortsätter
När sista kaninen rivit ut sig, alternativt att den som vann klassen väljer att inte hoppa mer så är det dags att börja räkna ut protokollet.
Så här ser det ut nu:
Man kan rita dit en extra tjock linje (med bläckpennan) vid den längd kaninen rev ut sig. På så sätt kan det bli enklare ser vilka som hoppade en viss längd och på så vis kan skilja kaninerna åt lättare. Så vi ritar dit en bredare linje så hoppas jag ni ser vad jag menar:
OBS! – Välja att stanna
Jessica valde att stanna med Sällinges Swedish Angel efter att de klarat 160 cm (pinngränsen). Men de rev ju inte ut sig här och således ska du sätta strecket vid nästa ruta (180 cm) då de kvalificerade sig till denna längd. Vill man kan man sätta tre kryss XXX, på 180 cm om man tycker att det blir lättare. Det är viktigt att komma ihåg att inte räkna det som att de rev ut sig vid 160 cm, för de klarade ju denna längd, utan i så fall att man tänker att de rev ut sig på 180 cm.
Räkna ut protokollet
Börja bakifrån. Med detta menas att vi börja att titta på den längsta längden (i detta fall 180 cm). Hade någon klarat denna längd och sedan valt att stanna hade den kaninen stått som vinnare. Men nu har vi istället 4 kaniner som rev ut sig på denna längd samt Jessica som valde att stanna. Som du ser är det fem kaniner som är streckade vid 180 cm och vi ska alltså börja ge dem placeringar (placering 1-5 i detta exempel).
Då alla rev ut sig på denna längd (räkna det som att Jessicas kanin som stannade rev ut sig) så måste vi titta på längden innan /i detta fall 160 cm) och se om vi kan skilja kaninerna åt:
Vad ser vi här?
Av de fem som klarade 160 cm har följande klarat i första försöket:
Swedish Angel, Nelly, 99 Luftballons. Dessa ska då få placering 1-3 och vi går ner och tittar på 140 cm för att skilja de tre åt:
Nu kan vi skilja dessa tre åt, i vart fall utse vinnaren. För Dangerous 99 Luftballons klarade även 140 cm i första försöket. Således har han en bättre ”hoppserie” än Swedish Angel och Nelly som båda tog 140 cm i andra försöket. Dangerous 99 Luftballons blir därför 1:a. Nelly och Swedish Angel har på 140 cm tagit längden i andra försöket. Således har de hoppat likadant på 140 cm och 160 cm. För att skilja dem åt måste vi därför kolla på ytterligare en längd, 120 cm. Där kan vi se att Swedish Angel tog detta i tredje försöket medan Nelly klarade 120 cm i första försöket. Nelly slår därför Jessicas kanin och får placering 2, och Swedish Angel placering 3.
1:an, 2:an och 3:an är klara. Vi hade ytterligare två kaniner som klarade 160 cm fast inte i första försöket som de tre föregående. Gå tillbaka och titta på dessa. Som du kan se tog Edward Cullen 160 cm i andra försöket medan Yoshi tog det i tredje försöket. Således får Edward Cullen här den bättre placeringen och kommer 4:a och Yoshi kommer 5:a.
Nu har alla kaniner som klarade 160 cm fått sina placeringar. Då är det dags att kolla på den längre längden (140 cm) och se vilka som klarade denna längd (alltså rev ut sig på 160 cm).
Det är endast markerat (tjockt streck) vid en kanin som rev ut sig på 160 cm. Det var Midas Bourne Legacy som då får placering 6.
Nu är det bara två kaniner kvar och som du kanske kan se har de rivit ut sig på olika längder. Placering 7 får Cecilia och Sweety’s Apple Tini.
Sist kom Lavendel Lad. Men eftersom han inte klarade ingångslängden 100 cm så blir han oplacerad (opl). För att få placering måste kaninen klara minst ingångslängden eller om det är höjd, ingångshöjden.
Skulle det vara så att några kaniner hoppat exakt lika dant på alla längder så får dom dela placeringen. Om det till exempel är 2 st treor så blir nästa kanin 5:a.
Nu återstår bara att fylla i protokollhuvudet.
På 8 st starter är det 2 placeringar (samma som i bana, se reglementet).
Pinne men ej placering
Detta är något som kan inträffa i höjd och längd ej elit. I dessa klasser har man en ”pinngräns”. Om kaninen klarar 60 cm i höjd ej elit respektive 160 cm i längd ej elit får den en pinne (uppflyttningspinne) automatiskt.
Som i exemplet ovan har vi två placeringar att dela ut till 1:an och 2:an. Men vi hade ytterligare tre kaniner som klarade 160 cm. De får då automatiskt en pinne, men ingen placering då det endast fanns två placeringar att dela ut i klassen.
Hade exempelvis ingen av de 8 kaninerna klarat 160 cm hade 1:an och 2:an ändå fått placering, MEN ingen pinne då de inte klarade 160 cm. Man får alltså inte automatiskt pinne för att man får placering.