Sök

Kaninhoppning

Kaninhoppning som sport har sina anor i de mindre trädgårdstävlingar som grannbarn runt om i Sverige hade med sina kaniner under -70 talet då kaninen kom att bli ett mer renodlat sällskapsdjur..

Idag är kaninhoppning en populär sport med utövare i åldern 7 år och uppåt. Olikt vad många tror är kaninhoppning inte bara populärt hos barn och unga utan idag finns det många vuxna utövare.

Intresserad av kaninhoppning?

Börja med kaninhoppning – Hur gör jag?

Först & främst – vad roligt att du är intresserad av kaninhoppning och vill börja!

Det allra enklaste och bästa sättet att börja med kaninhoppning är att ta kontakt med din närmaste förening. Vilken föreningen som finns närmast dig hittar du om du går in på vår sida ”Föreningar”.

Skicka iväg ett mail, ett dm på instagram eller liknande till din närmaste förening och berätta att du är intresserad av att börja. De hjälper dig sedan vidare!

Kaninhoppning – Regler i korthet

Som vi nämnt så är det allra bästa sättet att börja med kaninhoppning att du tar kontakt med din närmaste lokalförening.

För en som är ny inom kaninhoppning så är det bästa sättet att lära genom att åka på en träning med föreningen. där finns folk som kan hjälpa dig att förklara hur du ska göra och kan också hjälpa dig och din kanin på bästa sätt.

Men för dig som vill komma väl förbered till din första träning, eller tävling så hittar du mer information om regler inom kaninhoppning på sidan ”Kaninhoppning – Grunder & regler”.

Kaninhoppning som sport – historia & spridning

Kaninhoppningens Historia

Kaninhoppning som sport har sina anor i de mindre trädgårdstävlingar som grannbarn runt om i Sverige hade med sina kaniner under -70 talet då kaninen kom att bli ett mer renodlat sällskapsdjur. Kaninhoppning kom att anpassas efter regelverk från Hästhoppningen där ekipaget får fel för rivet hinder, och kunde även få fel för vägran. Idag har reglerna kommit att anpassas mer och mer till kaniner, exempelvis får man idag inte fel för vägran.

Vill du läsa mer om Kaninhoppningens Historia hittar du det på sidan ”SKHRF – sedan 1994

Kaninhoppning – från Sverige ut i världen

Vi vill säga att kaninhoppningen började i Sverige. Kanske är inte det riktigt hela sanningen då sporten säkert utövats i mindre skala runt om i världen. Men, som en organiserad verksamhet och i ett förbund vågar vi påstå att kaninhoppningen startade i Sverige.

Kaninhoppningsförbund finns idag i både Norge (sedan 2002) och Finland (sedan 2004). I Danmark, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, England, USA, Australien och Nya Zeeland bedrivs också kaninhoppning som en gren under kaninavelsförbunden. Förhoppningsvis kommer sporten fortsätta spridas världen över!

Skip to content